donderdag, oktober 08, 2009

Béchamel-saus

Béchamel-saus

Een ouderwetse saus is een steunpilaar voor veel hobbykoks. Hij kan, als je het tenminste een beetje serieus aanpakt, bijna niet mislukken en je kunt hem als basis ver van tevoren maken. Een saus die de stress in de keuken met een mooi aantal procenten kan reduceren dus. Kijk en huiver. Hier volgt het basis recept voor bijna welke saus dan ook.

60 gram boter
60 gram bloem
60 gram mager kalfsgehakt
1 fijn gehakte ui
1 takje tijm
1 mespuntje zwarte peper
1 mespuntje nootmuskaat
1 ltr melk
zout

Smelt de boter in een pan en voeg de bloem er in één keer aan toe. Roer dit met de pan op het vuur door elkaar gedurende een halve minuut. Giet vervolgens al roerende met een garde de melk erbij. Breng dit langzaam aan de kook. Doe het gehakt, de ui, de tijm, de peper en de nootmuskaat erbij.

Laat de saus een uurtje zachtje sudderen en giet hem daarna door een doek. Voeg zout naar smaak toe. Uiteraard kun je met toevoeging van tomaten er een tomatensaus van maken, met gestoofde champignons een champignonsaus en met gehakte kervel een kervelsaus.

Geen opmerkingen: