dinsdag, december 09, 2014

Snert!

Ingredienten

2 500 gr Silvo spliterwten
2 Goud bouillon (langwerpige)
1 Dikke prei
1 Bos selderij
½ Knol selderij
4 Speklapjes (2 per pakje)
600 gr Varkensfilet bij de slager (dik stuk)
1 Magere rookworst
1 Pakje smeuïge roggebrood
2 Pakje katenspek

Bereiding

  • Was de spliterwten goed schoon
  • Kook de erwten ± 3 kwartier door (± 8cm water boven de erwten)
  • Opm: substantie wordt dikker dan de eigenlijke snert
  • Laat de gekookte erwten ±5 min. afkoelen
  • Zeef de erwten met een houten lepel (alles moet door zeef in een andere pan)
  • Zet gezeefde erwten weg (buiten)
  • Snij het vlees (spek en filet) in niet te kleine stukken (2 cm)
  • Doe het vlees in een pan met koud water en een theelepel zout
  • Schil de knol zodat er geen bruine stukken meer aan zitten
  • Snij de knol in een aantal (6) stukken en voeg deze toe aan het water met het vlees
  • Breng het water aan de kook
  • Als water heeft gekookt haal je het schuim van het water
  • Hierna het vlees ± 3 kwartier op laag vuur door laten koken (dus spek, filet en knol)
  • Opm: het vlees moet net onder water staan
  • Haal de knol uit het water en gooi deze weg indien je deze niet in de snert wilt
  • Opm: de knol kan ook geprakt worden
  • Bewaar het water van het vlees
  • Voeg het vlees toe aan de snert
  • Voeg naar eigen inzicht het vocht toe. Bewaar het restant om eventueel later te verdunnen.
  • Verkruimel een bouillon blokje en voeg dit toe aan de snert
  • Snij de prei in ringen
  • Hak de selderij fijn en ± 10 minuten koken
  • Voeg de selderij toe aan de snert
  • Voeg het vocht bij het vocht van het vlees en bewaar dit om te verdunnen

Geen opmerkingen: